در  مسیر رشد و توسعه بنگاهها، در بسیاری مواقع، مدیریت بنگاه عمدتاً درگیر  رفع مشکلات کسب و کار خود وتصمیم گیری در مورد فعالیت های اجرایی بنگاه می  باشد، در حالی که در کنار اقدامات اجرایی، توجه به برنامه ریزی مسیر رشد  وموفقیت بنگاه و بکارگیری نهایت تجربه و هوشمندی در طرح ریزی الگوی کسب  وکار بسیار حیاتی و ضروری است.

موفقیت  در یک کسب و کار در اثر عوامل مختلفی بدست می آید که یکی از مهمترین و  محوری ترین آنها طراحی و اجرای یک مدل بهینه کسب و کار در ابتدای کار شرکت  است. این مدل که بیانگر الگوی تجاری کردن نوآوری ها و ایده های تجاری  نوآورانه است، در واقعمشخص کننده محدوده سودآوری حاصل از نوآوری خواهد  بود.لذا مدل کسب و کار، فرآیند ارتباط دادن فضای نوآوری و تکنولوژی با فضای اقتصادی و کسب و کار است.

در  واقع مدل­هایِ کسب و کارِ شرکت‌ها یکی از عوامل اصلی در میزان موفقیت  عملکرد آنها است. این مدل‌ها که در واقع چارچوبی برای کسب درآمد هستند، به  سه پرسش کلیدی در مورد شرکت‌ها پاسخ می‌دهند: کدام فعالیت­ها، چگونه و چه  وقت باید انجام شوند؟

در صورتی که شما در مرحله شروع کسب و کارتان هستید و یا حتی مقداری فروش نیز داشته‌­اید. خلق یک مدل کسب و کار در این مرحله به شما کمک می کند تا تصویری کلی از کسب و کار خود داشته  باشید و بتوانید مسیر استراتژیک خود را برای رشد بیشتر در آینده، ترسیم  کنید.

همچنین  ممکن است که شما جزء افرادی باشید که کسب و کاری چندین ساله دارید و احساس  می کنید که امور، روندی ثابت و غیر قابل تغییر به خود گرفته‌­اند. خلق مدل  کسب و کار در این مرحله به شما کمک می­کند که از کارهای یکنواخت روزانه به  سمت کشف روش‌­های جدیدتر فروش و یا ایجاد محصولات جدیدتر برای افزایش  درآمد خود پیش بروید.

مدل کسب و کار بررسی ساده‌ی هزینه‌ها و مخارج شما و مقدار پولی است که می‌توانید برای محصول یا خدمات خود مطالبه کنید. یک مدل کسب و کار موفق  فقط باید از مشتریان پولی بیشتر از هزینه‌های تولید محصول خود را بگیرد.  مدل‌های کسب و کار جدید می‌توانند یکی از سه جزء مذکور را اصلاح کرده و  بهبود ببخشند. شاید بتوانید هزینه‌های طراحی و تولید را پایین بیاورید، یا  شیوه‌های مؤثرتری برای بازاریابی و فروش پیدا کنید یا حتی شاید راه جدیدی  برای پرداخت مشتریان کشف کنید.

اما به یاد داشته باشید که مجبور نیستید یک مدل کسب و کار تازه پیدا کنید تا راهبرد مؤثری داشته باشید. مثلاً، درعوض، می‌توانید بیزینس مدل موجود  را به کار گرفته و آن را به مشتریان متفاوتی ارائه دهید. مثلاً،  رستوران‌ها اکثراً طبق یک مدل کسب و کار استاندارد عمل می‌کنند اما تمرکز  راهبرد خود را با هدف‌گیری انواع متفاوتی از مشتریان تغییر می‌دهند.